Kratko u par crtica ćemo probati opisati još jedno naše iskustvo u inozemstvu.  Tema je skate park naravno.

Pozvani smo od strane GooD Crete kompanije da sudjelujemo kao kooperanti na njihovom prvom projektu u malom gradiću Dulmenu. Suradnja se jednostavno dogodila jel smo već krenuli raditi kao koperanti i partneri sa Fineline constructions koji su također pozvani da sudjeluju na ovom projektu ne tako malih gabarita.

A na nekoliko dana jedni od koperanata bili su i Minus-ramps.

Skate park je  bio dosta velika makar opet čim smo došli vidjeli smo i neke dosta čudne dizajerske poteze arhitektonskog ureda. Ali opet u konačnici bilo je tu dosta dobrih segmenata i diciplina te različitih visina i radijusa. Nama kao graditeljima vrlo zanimljivo gradilište bez daljnjeg. Skate park kakav bi mnogi u Hrvatskoj poželjeli bez puno prigovora.

Prvi radni dan za nas ekipu Tonbe skate parkova krenuo je u kasno popodne nakon što smo izašli iz auta nakon 2 dana putovanja tj. prijeđenih 1300 kilometara. upoznali smo se sa gradilištem i pripremali sa ostatkom ekipe segmente za ljevanje i oblikovanje betona jer zbog toga smo i došli. Međutim već drugi dan krenula je jaka kiša na super velikom segmentu za betoniranje kojeg prikazujemo u tri fotografije ispod. Predivan niski quarter sa bank wallride extenziom, dva cornera i hip vulkanom sveukupno dužine oko 30 metara. Moramo priznati da u ovakvim situacijama priprema šatora tih gabarita predstavlja vrlo važan zadatak jer jako je bitno da spriječimo svaku kap kiše na betonskoj podlozi.

Sljedečih nekoliko dana nemamo više problema  toliko sa kišom. Stanje na gradilištu je odlično za nas kao i sve ostale jer se gradilište isključivo sastoji od skatera građevinara pa su vibracije odlične. U pripremnim radnjama primječujemo mnoge razlike od naših uobičajenih pa se dosta konzultiramo sa kolegama da ne radimo dupli posao naravno. Što se tiće betona tu nemamo problema , beton je jako dobar. Nevjerovatno i granulat pijeska je riječni što nam zapravo nama finišerima olakšava posao. sljedečih nekoliko dana sunce prži nevjerovatno.

Tonbe čak jedan vikend preuzima gradilište te sami dovršavamo jedan segment parka dok su nam kolege na slobodnom vikendu.

Nakon nekoliko dana  ponestaje posla za završnu obradu betona i mi se rastajemo od našeg kolege Marina i planiramo put u Nizozemsku na novi projekt međutim prilikom vožnje Marina na kolodvor u Munster pokvario nam se auto. Marino je propustio bus a mi smo ostali bez auta , smještaja i posla i to u Munsteru. Sreća vikend prije smo bili tamo malo voziti skate po diy spotovima pa smo znali otprilike di je šta. Zakucali smo na vrata Black Heaven distribucije tj. momaka koji stoje iza skate branda Koloss skateboards objasnili naš slučaj i ljudi su nas primili kao da smo prijatelji cijeli život. Proveli smo nezaboravna 4 dana u Munsteru skejtajuči i družeći se sa lokalnim skaterima.Auto je bilo nemoguće popraviti ali nekako smo sredili prijevoz do Zagreba. Već u ponedeljak smo dobili novi posao kraj Koln-a i nakon 3 dana opet nas je čekao posao u Dulmenu jer momci su pripremili sve za betoniranje skate parka. i tako smo nastavili. Slika ispod prikazuje segment koji smo odradili odmah poslje dulmen Koloss.

skate_park_dulmen

U međuvremenu odrađujemo jedan dio poda sa kolegom iz Fineline-a na jedan dan.

Zatim dolazi ekipa iz Minus-ramps krećemo na veliku akciju super velikog i super dubokog bazena. Bazen je ogroman na nekim djelovima viši od 3 metra sa skoro metar vertikale. Vrlo zanimljiv segment koji mjenja neke postupke izgradnje. Beton se šprica iz pumpe za beton pod pritiskom tehnika zvana Shotcrete. U 3 dana završavamo Bazen i tu dolazi kraj našeg posla na projektu ovog betonskog skate parka.  Bilo je to super iskustvo (osim kvara automobila) sa super ljudima ,vrijeme je da se vratimo doma na zasluženi odmor do novih radnih pobjeda. nažalost svi skate park projekti u Hrvatskoj nekako zapinju i ne vidimo realizaciju niti jednog od zacrtanih skate parkova u Hrvatskoj…a možda se i desi čudo.