ZA GRADSKE I LOKALNE SAMOUPRAVE

IMATE ŽELJU ZA SKATE PARKOM U VAŠEM GRADU?

Ako vaš gradski ured ili lokalna samouprava ima želju za i zgradnjom skate parka, onda vjerovatno razumijete koliko je skate park bitan u mobilnosti kod djece odmah nakon što prerastu dječije igralište. Kao i svugdje u svijetu gotovo da nema djeteta od desetak godina koje kod kuće nema skate, BMX, role ili romobil. Voze ih na ulici, parkiralištima ili gradskim trgovima i betonskim igralištima.

ŠTO JE SKATE PARK?

Skate park je sportski poligon, specijalno napravljen za sve koturaljkaške sportove i u njemu će djeca i mladi provoditi sate, dane i godine, a mnogi će tamo biti doslovno svakodnevno. U skate parku će imati priliku izbrusiti svoje vještine i postajati sve bolji i bolji prevladavajući svakodenvno granice svojih sposobnosti. U mnogim zemljama svijeta statistike pokazuju kako ulaganje u skate parkove značajno doprinosi smanjenju zlouporabe lakih droga i alkohola, kao i smanjenju kriminala u maloljetničkoj populaciji.

Naime, ukoliko se djeca i mladi ne nađu u nogometu, košarci i ostalim znanim nam sportovima, u Hrvatskoj su djeca nakon dječjeg igrališta osuđeni na klupicu u parku i tamo čekaju punoljetnost da se prebace u kafić. Nažalost, djeca danas ako i počnu voziti skejt ili BMX bez skate parka, tj. sadržaja (infrastrukture), brže odustanu i vrate se jednostavnijim zanimljivim stvarima, kao na primjer računalu i igačim konzolama.

KOJE VRSTE SKATE PARKOVA POSTOJE?

Postoje zatvoreni skate parkovi i skate parkovi na otvorenom. Kada govorimo o skate parkovima na otvorenom, najdugovječniji skate parkovi sa najmanje održavanja i najbolji za korisnike su BETONSKI SKATE PARKOVI.

Kod planiranja skate parka ključni su korisnici. Korisnici su ti koji će biti u skate parku svaki dan i skate park se od osmišljanja (idejnog rješenja) do realizacije dogovora sa korisnicima.

Ukoliko niste kontaktirali korisnike jer nemate informacije o njima ili ste jednostavno nekim slučajem došli prvo na našu web stranicu, slobodno nas kontaktirajte, pa ćemo mi kontaktirati korisnike. Jer korisnici su bitan i nezaobilazni dio u planiranju i realizaciji skate parka.

PLANIRANJE

Skate park se može planirati u skladu sa željama i ambicijama korisnika, ambicijama grada i lokalnih samouprava

Na primjer:  želite riješiti problem gradskih skatera ali želite da skate park dobije i nešto više, kao što je državno natjecanje  i mnoge druge društveno korisne manifestacije koje je u skate parku moguće realizirati. U tom slučaju, skate park bi svojom veličinom i kompleksnošću elemenata trebao zadovoljavati neke kriterije u skladu sa standardima sporta.

Druga opcija je da imate fiksni budžet prema kojem s korisnicima planiramo nabolju moguću opciju.

Treća opcija je da nemate dovoljno sredstava za (veći) skate park koji je potreban korisnicima, u tom slučaju, skate park je moguće graditi etapno u nekoliko faza u sklopu kojih tijekom cijelokupne gradnje od njenog početka do završetka, postoje manje funkcionalne površine, koje se u slijedećoj fazi proširuju i nadograđuju.

Bez obzira jeste li iz velikog grada ili malog mjesta postoje razne opcije i mogućnosti  te discipline u extremnim sportovima koje zadovoljavaju i manje budžete.

Betonski skate parkovi se rade na licu mjesta jer to je najbolja opcija i praksa u cijelom svijetu.

Gradnja skate parka na licu mjesta znači da se gotovo cijeli materijal za izradu kupuje u lokalnoj zajednici.  Beton, armatura, tucanik, zemlja, itd. Nema uvoza i nepotrebnih troškova prijevoza i dovoza velikih strojeva koji smanjuju cijelokupni trošak skate parka. Naime, pojedine troškove poput iskopa skate parka može izvršiti i grad. Također, susreli smo se i s opcijom u kojoj grad uspjeva beton riješiti i preko sponzorske donacije od betonare.

Također, postoji opcija „Ključ u ruke“, ponuda u koju je uključeno sve od projektne dokumentacije pa do gotovog skate parka.

ZAŠTO BETONSKI SKATE PARK?

  • Beton je najbolja vozna podloga za sve ekstremne sportove (skate , role , BMX , romobil , mtb)
  • Skate park od armiranog betona je najdugotrajniji i  održavanja kroz godine su gotovo nikakva
  • Skate park od armiranog betona najbolje se odupire bilo kakvom obliku vandalizma
  • Skate park od armiranog betona potpuno je otporan na sve atmosferilije
  • Betonski skate park se brzo suši što je vrlo bitno korisnicima
  • Beton uglađen do crnog sjaja (maksimalne glatkoće) lako se čisti i održava jer nema zrnastu strukturu poput asfalta pa prašinu i nečistoče odnosi i najslabiji povjetarac tako da ju korisnici ne raznose svojim kotačima.

Za sve informacije slobodno nas kontaktirate putem maila: tonbecrew@gmail.com

ŽELITE SKATE PARK U VAŠEM GRADU?

Zatraži svoj park